суббота, 24 апреля 2021 г.

 

Пропонуємо Вашій увазі бібліографічний медіа-огляд видань про найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття. В огляді представлено видання, зміст яких розкриває причини та наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, а також спогади тих, хто першими вступили в двобій з полум'ям та радіаційним монстром і ціною свого здоров'я та життя врятували світ. Про них, що стали символом мужності й героїзму, ми збережемо світлу пам’ять. Велика Вам подяка й низький доземний уклін! Нехай дзвони Чорнобиля відгукнуться в душах кожного з нас співчуттям і милосердям.

Біль i тривоги Чорнобиля / упоряд. Ю. В. Сафонов ; ред. М. М. Сорока.— Київ : Київська правда, 2006. — 287с.

 Це видання — колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже три десятка літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986 року, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцятикілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС. Розповідь доповнена фотосюжетами про подолання наслідків Чорнобильської трагедії.



Авария на Чернобыльской АЭС : Опыт преодоления. Извлеченные уроки / А. В. Носовский [и др.] ; ред. А. В. Носовский. — Київ : Техніка, 2006. — 264 с. — (Безопасность атомных станций).

У книзі, присвяченій 20-й річниці аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, представлені історія будівництва станції, причини аварії, її наслідки, заходи щодо їх ліквідації. Описано сучасний стан справ зі зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС. перетворенню об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. Обговорено майбутнє майданчика і зони відчуження Чорнобильської ДОС. Для фахівців атомних електричних станцій, наукових і інженерно-технічних працівників, служб протиаварійного реагування та надзвичайних ситуацій, а також широкого кола читачів.



Скляров В. Ф. Завтра был Чернобыль+ / В. Ф. Скляров. — Киев : ННЦ ИАЭ, 2011. — 286 с.

Перевидання книги спогадів міністр енергетики і електрифікації УРСР Віталія Федоровича Склярова, що побачила світ у 1991 році. Своєрідний «погляд зсередини» активного учасника ліквідації аварії на ЧАЕС доповнений бесідами з видатними державними та політичними діячами, керівниками НАН України і енергетичної галузі, що дозволило глибоко і всебічно розглянути проблеми Чорнобиля в контексті його минулого, сьогодення і майбутнього. Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто прагне глибше пізнати історію України.


 

Антонов В. П. Уроки Чернобыля : радиация, жизнь, здоровье : научнопопулярное издание / В. П. Антонов. — Киев:Знание,1989.— 111с.:ил.

У книзі надано аналіз, оцінка й прогнози медико-біологічних наслідків Чорнобильської аварії. Розглядаються проблеми стресу, з якими недостатньо знайомі не тільки широкі верстви населення, але й багато вчених, громадські діячі, медичні працівники. Це — одна з причин стійкості радіофобічних стресів, наслідки яких можуть виявитися більш несприятливими, ніж радіаційні. Видання розраховане на медичну та педагогічну громадськість, лекторів і пропагандистів, широке коло читачів.

Кулландер С. Жизнь после Чернобыля. Взгляд из Швеции : научно-популярное издание / С. Кулландер, Б. Ларсон ; ред. пер. Ю. В. Кузнецов. — Москва : Энергоатомиздат, 1991. — 48 с. : ил.

  В виданні подано об'єктивну й добре аргументовану оцінку впливу на природні екосистеми і людини двох великомасштабних способів отримання енергії — використання енергії ділення атомних ядер (атомна енергетика) й спалювання викопного органічного палива (теплоенергетика). На наочних прикладах доведено перевагу в екологічному плані атомної енергетики над тепловою нині і для прийдешніх поколінь. Видання розраховано на широке коло читачів.


Иллеш А. В. Репортаж из Чернобыля : записки очевидцев, комментарии, размышления / А. В. Иллеш, А. Е. Пральников. — 2-е изд., испр. и доп. — Москва : Мысль, 1988. — 169 с.

  Книга розповідає про аварію на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС в кінці квітня 1986 р. та про ліквідацію її наслідків. Журналісти були в числі перших відряджені газетою «Известия» і протягом півроку працювали там. Їх репортажі і стали основою цієї книги. Чорнобильська аварія — подія, що схвилювала всю планету. Тому в книзі знайшли своє відображення висновки українських, російських і міжнародних експертів і організацій щодо того, що сталося, подальшого розвитку атомної енергетики, її безпеки для життя людини. Видання розраховано на широке коло читачів.

 

Возняк В. Я. Чернобыль: события и уроки : вопросы и ответы / В. Я. Возняк, А. П. Коваленко, С. Н. Троицкий. — Москва : Политиздат, 1989. — 278 с. : ил.

 У довіднику подано інформацію з питань, пов'язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. В основу відповідей покладені висновки Урядової комісії, що розслідувала причини аварії і організуючою роботи по ліквідації її наслідків, а також доповідь радянської сторони на нараді експертів МАГАТЕ. Видання ілюстроване. Розраховано на широке коло читачів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий