четверг, 28 января 2021 г.

 

«Вічна пам'ять в кетягах калини»

Цього року виповнюється чергова дата трагедії в історії України – бою під Крутами. Дата, що втілила в собі  величезні помилки, й незрівнянні прозріння та мужність, дата, що пробудила всю націю і залишилася в пам’яті народу втіленням високого патріотизму. Дата, що й через віки не потьмяніє і, мов дзвін, завжди кликатиме: «Пам’ятай!». «Пам’ятай, що рідну землю не можна залишати беззахисною і її треба вміти боронити. Пам’ятай, що нема нічого важливішого за любов до рідного краю.

 Крути… Скільки роздумів, болю, героїзму і мужності в бою за волю пов’язано з цією назвою колись нікому невідомої станції. Скільки паралелей притягує це слово і в наші дні!  Крути – це кривавий зойк юного українського студентства, яке в січні 1918 року свідомо пішло супроти озвірілої більшовицької банди колишнього царського полковника Муравйова і поклало в нерівному бою під Крутами за волю України найдорожче – життя.

Ця велика трагедія, гірка втрата нашого народу довгі роки замовчувалася, була віддана ідеологами та істориками забуттю. Але крізь товщу років калинове пагілля з осквернілих могил героїв, раз по раз вибухало багряними гронами болю,нагадуючи що це трагедія не мертвих, це трагедія – живих.

Над цим замислився кожен з присутніх на проведено насичену патріотичния духом годину історії   «Вічна пам'ять в кетягах калини» в Єлизаветградківській книгозбірні, під час якої до уваги учнівської молоді

було оформлено тематичну виставку «Понад усе вони любили свій коханий край», підготовлені матеріали з періодики про подвиг героїв Крут. Під час захода увагу було привернуто до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України.
Було проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. 
Слухачі з задоволенням скористалися матеріалами з періодики для написання своїх домашніх завдань на тему «Герої Крут».

Комментариев нет:

Отправить комментарий