четверг, 21 января 2021 г.

СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ: СИМВОЛ СВОБОДИ ТА ЄДНАННЯ УКРАЇНИ.(Бібліографічний огляд літератури)

 22 січня - День Соборності України, свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання УHP та ЗУНР, яке відбулося 1919 року на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 року, на історичному майдані української столиці біля пам'ятника Б. Хмельницького відродилося Народне Віче. До всіх куточків української землі полинуло: «Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Від нині народ український . визволений могутнім поривом власних сил, мaє змогу об’єднати дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу...». Ця подія - перший крок, перша спроба об’єднати український народ в єдину державу. Сьогодні в нашій державі, згідно з Указом Президента, виданим у 1999 році, 22 січня проголошено Днем Соборності. 

Цей огляд літератури ознайомить вас з книжками, які висвітлюють історію українського народу, його шлях до здобуття незалежності, дають оцінку подіям, що відбувалися на початку XX століття, знайомлять з історією свята та розповідають про святкування Дня Соборності України в різних містах України.

Вівчарик М. М. Українська нація: шлях до самовизначення / М. М, Вівчарик, II. II. Панченко, В. Чмихова. - Київ : Вища школа. 2001. - 287 с. 

Автори цієї монографії чи не вперше сміливо й чесно на багатому фактичному матеріалі переконливо доводять, що українська нація - це реальність, яку не треба заперечувати, а з якою слід рахуватися як з іншими самобутніми світовими етносами. Видання допоможе глибше зрозуміти родовід і духовні витоки нації та усвідомити, що шлях, який обрала Україна. - це побудова демократичної правової держави та утвердження в ній громадянського суспільства. 



 Остафійчук, В. Ф. Історія України: сучасне бачення / В. Ф. Остафійчук . - К.: ЗнанняПрес. 2007. - 424 с. 

Ця книга в легкій доступній формі викладає історію України і найдавніших часів до 2004 року. Ця книга - одна із вдалих спроб осмислення історичного поступу українського народу з прадавніх часів до сьогодення без міфів і фальсифікації. Автор висвітлює найважливіші періоди, події і факти історії України, які не знайшли правдивого відображення в радянській історіографії. Зокрема, 6 розділ «Внзвольно-революційна боротьба в Україні (1917-1920 рр.)» розкриває причини поразки та історичні уроки боротьби за українську державність у 1917-1920 рр. 


-


 Сергійчук, В. Українська Соборність: відродження українства в 1917-1920 рокхх / В. Сергійчук. - К. : Українська Видавнича Спілка. 1999. -416 с. 

На великому архівному матеріалі, що раніше переховувався в спецфондах, професор Володимир Сергійчук засвідчує: українська лучна невмируща, де б українці не були, вони завжди тягнуться до своєї Матері-Батьківщини, їхні серця б'ються в одному ритмі з Києвом. Особливо це виявилося 1917 року, коли українство, зініціювавши виступом солдатів Волинського полку Лютневу революцію в Росії, взялося творити свою власну долю на своїй етнічній території. Тоді у визвольні змагання включилися не тільки на Великій Україні - скрізь, де вже розселився наш етнос, підтримувати прагнення до творення Самостійної Соборної Держави. 


Яневський Д. Б. 
 Проект «Україна». Грушевський. Скоропадський. Петлюра [Текст] / Д. Б. Яневський. – Харків : Прапор, 2012. – 921 с.
На сторінках цієї книги автор намагається сформувати цілісне, несуперечливе, ясне уявлення про феномен української державності. На його думку, багатьом публіцистам та історикам, які досліджували цю тему, попри їх тривалі і вперті зусилля, бракує об'єктивності. Він не зміг утриматися від спокуси сформулювати свої варіанти відпові¬дей на питання: у чому була суть «Української революції» під прово¬дом Української Центральної Ради і яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський? Якою бачив Україну засновник Української гетьманської держави 1918 року Павло Скоро¬падський і чому загинуло це державне утворення? Хто, як і коли на-справді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлю¬ри? Ви дізнаєтесь, що приховують сучасні міфотворці про вітчизняну історію періоду 1917-1920 pp., і спробуєте разом із автором з'ясувати, що саме відбувалося на теренах сучасної України у цей час.

Комментариев нет:

Отправить комментарий