пятница, 24 марта 2023 г.

 

Волі  народної дзвін

Цього року виповнюється чергова дата трагедії в історії України – бою під Крутами. Дата, що втілила в собі  величезні помилки, й незрівнянні прозріння та мужність, дата, що пробудила всю націю і залишилася в пам’яті народу втіленням високого патріотизму. Дата, що й через віки не потьмяніє і, мов дзвін, завжди кликатиме: «Пам’ятай!». «Пам’ятай, що рідну землю не можна залишати беззахисною і її треба вміти боронити. Пам’ятай, що нема нічого важливішого за любов до рідного краю. Крути… Скільки роздумів, болю, героїзму і мужності в бою за волю пов’язано з цією назвою колись нікому невідомої станції. Скільки паралелей притягує це слово і в наші дні!  Крути – це кривавий зойк юного українського студентства, яке в січні 1918 року свідомо пішло супроти озвірілої більшовицької банди колишнього царського полковника Муравйова і поклало в нерівному бою під Крутами за волю України найдорожче – життя.



Ця велика трагедія, гірка втрата нашого народу довгі роки замовчувалася, була віддана ідеологами та істориками забуттю. Але крізь товщу років калинове пагілля з осквернілих могил героїв, раз по раз вибухало багряними гронами болю,нагадуючи що це трагедія не мертвих, це трагедія – живих.

Над цим замислився кожен з присутніх на проведено насичену патріотичния духом годину історії   «Волі народної дзвін» в Єлизаветградківській книгозбірні, під час якої до уваги учнівської молодітбуло оформлено тематичну виставку «Понад усе вони любили свій коханий край», підготовлені матеріали з періодики про подвиг героїв Крут. Під час захода увагу було привернуто до важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил України як запоруки незалежності України.


Проведено історичні паралелі між подіями початку 1918 року та реаліями сьогоднішнього дня, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. Слухачі з задоволенням скористалися матеріалами з періодики для написання своїх домашніх завдань на тему «Герої Крут».

Комментариев нет:

Отправить комментарий