пятница, 21 октября 2022 г.

ЯБЛУКОМАНІЯ
віртуальний дайджест

  Особливе свято улюблених фруктів вигадали британціДень яблука — це святкування і демонстрація різноманіття природи, стимул і знак до того, що ми самі здатні впливати на зміни, що відбуваються навколо. Ідея Дня полягає в тому, що яблуко — це символ фізичного, культурного і генетичного різноманіття, про який людина не повинна забувати.  

Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево і заслуговує на таке свято. На Україні багатий врожай яблук символізує достаток та благополуччя родини. Багато цікавого написано про яблука…
Перша цікавинка стосується всесвітньо відомої біблійної легенди про Адама і Єву. Вважається, що вони були вигнані Богом з райського саду за те, що скуштували заборонений плід, яким було яблуко:

Міфи України. – Київ.: Довіра, 2003. – 383 с.

Муравьева Т. В. Сто великих мифов и легенд. – М.: Вече, 2002. – 480 с. – (100 великих).

Яблука також згадуються і в міфі про подвиги Геракла. Згідно з міфом, герой повинен був добути для богів відомі яблука Гесперид, які дуже суворо стерегли:

Кун М. А. Легенди і міфи Стародавньої Греції / М. А. Кун. – К.: Мистецтво, 1996. – 472 с.: іл.

Кун М. А. Легенди і міфи Стародавньої Греції: ля мол. та серед. шк. віку/ пер. з рос. та передм. Ю. Іванченка. – К.: Школа, 2001. – 216 с.: іл. – (Хрестоматія школяра).

Яблука згадуються і у міфах та легендах давньої України:

Войтович В. Міфи та легенди давньої України / В. Войтович. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2014. – 464 с. : іл. – (Золота пектораль).

Якщо яблуко розрізати впоперек, то малюнок серцевини має вигляд п'ятикутної зірки. Саме тому стародавні алхіміки вважали яблуко символом знань. За легендою, одне з найвеличніших наукових відкритів, також пов’язане з яблуком. Вважається, що Ньютон прийшов до закону всесвітнього тяжіння, звернувши увагу на яблуко, що впало з гілки і вперше замислився над тим, чому, власне, речі падають донизу:


Садовий А. І. Основи фізики з задачами і прикладами їх розвязування : навч. посібник А. І. Садовий, Ю.Г. Лега. – К.: Кондор, 2003. – 384 с.
Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, отже символ яблука широко поширений в геральдиці:

Все про світ: Країни. Прапори. Герби: енцикл. довід. – К.: Школа, 2001. – 622 с.: іл.
Ботаніки вважають, що у процесі вирощення культурної домашньої яблуні схрещувалися різні види яблунь, а тому сьогодні неможливо достеменно встановити її предка. До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину були розкішшюЦе неймовірно, але зараз у світі число сортів і різновидів яблук сягає 20 тисяч. 
В нашій країні перші відомості про культуру яблуні сягають часів Київської Русі, коли за Ярослава Мудрого на території Києво-Печерської лаври виростили перший яблуневий сад. Свій вагомий внесок у процес сортооновлення українських садів зробив Левко Симиренко. Разом з тим, вітчизняний вчений завжди закликав дбайливо ставитися до збереження місцевих сортів:


Вольвач П.  Л. П. Симиренко – фундатор українського промислового садівництва / П. В. Вольвач. – Сімферополь : Таврія, 2003. – 288 с.
Матеріал про новий напрямок в яблучному садівництві – червоно-м’ясисті яблука – читайте у періодичному виданні :


Францішко В. С. Казка приваблює і переважає / В. С. Францішко // Дім, сад, город. – 2020. – № 4. – С.15-16.
19 серпня православні та греко-католики святкують Преображення ГосподнєЇсти яблука до цього дня вважається гріхом. За часів язичницької Русі Яблучний спас був святом збору врожаю яблук:


Скуратівський В.Т. Український народний календар / В. Т. Скуратівський . – К.: Техніка, 2003. – 384 с. – (Народні джерела).


Коверець І. Українці: Свята. Традиції. Звичаї / Іван Коверець. – Донецьк : Альфа-Прес, 2004. –304 с.

    Є багато прислівїв та приказок про яблука:

• Яблуку ніде впасти
• Яблуко від яблуні недалеко падає
• Потрапити в яблучко
• Яблуко розбрату
• Заборонений плід
Прислівя та приказки. – К.: наук. думка, 1991. – 440 с. – (Укр. нар. творчість).
Якщо вам наснилось яблуко – розгадайте це таємне послання, скориставшись книгами:

Смурова О. Б. Полный семейный сонник. 150 000 толкований / О. Б. Смурнова. – М.: РИПОЛ классик, 2007. – 704 с.

Таболкин Д. Сонник: сны и здоровье / Дмитрий Таболкин. – Д.: Сталкер, 1999. – 304 с.
За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому. В наш час мешканець Європи протягом року з'їдає приблизно 65 яблук. Адже яблуко — скарбничка поживних і корисних речовин. Вони містять збалансований склад корисних речовин: клітковину, органічні кислоти, вітаміни та мінерали, цукри та пектини. Найбільша кількість корисних речовин міститься саме в шкірці. Поліфенол покращує кровообіг і перешкоджає виникненню захворювань серцево-судинної системи та підвищує імунітет. Отже,  яблука  їжа і ліки, що приносять користь хворим і здоровим:

Дунаевский Г. А. Овощи и фрукты в питании здорового и больного человека / Г. А. Дунаевский. — К.: Здоровье, 1990. — 160 с.

Скачко Б. Г. Якби мати знала: народні методи лікування дітей / Б. Г. Скачко, Г. О. Орещук  –  К.: Здоровя, 2000. –  480 с.  

Кархут В. В. Ліки навколо нас / В. В. Кархут. – К.: Здоровя, 2001. – 232 с.: іл.
Для виготовлення одного літру яблучного сидру, використовують близько десяти яблук:

Рыбак Г. М. Приготовление фруктовых и овощных соков в домашних условиях / Г. М. Рыбак, Н.Ф. Бондаренко, Н. К. Чернозубенко. — К.: Урожай, 1988. — 176 с. : ил.

Бруннек Н. И. Фруктовая кулинария от А до Я. — М.: Экономика, 1993. — 334 с.
Яблука часто згадуються в українській поезії та прозі. Давно стали класикою рядки Максима Рильського «Яблука доспіли, яблука червоні!» та Миколи Руденка «Ви їли яблука з моєї України?»:

Рильський М.  Лірика / Максим Рильський. – К.: ВАТ Київ. Правда, 2005. – 240 с.

Руденко М. Вибране : вірші та поеми (1936-2002) / Микола Руденко. – К.: Дніпро, 2004. – 800 с. – (Бібліотека Шевченківського комітету).
Сучасні автори також застосовують символіку яблука в своїй творчості. Наочний приклад – романи «Пів’яблука» та «Інші пів’яблука», з якими свого часу дебютувала сучасна українська письменниця Галина Вдовиченко:
Вдовиченко Г. Пів’яблука. Інші пів’яблука : роман / Галина Вдовиченко. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. — 472 с.
Дослідники біблійних рослин переконані, що у Біблії згадується яблуня лісова – невелике дерево з розлогою кроною.Очевидно, яблука були одним з улюблених плодів для біблійних людей. Недарма пророк Йоіл, наголошуючи на трагічності ситуації, що викликана навалою сарани, вдається до образу висохлої яблуні: «І виноградна лоза висохла, смоківниця зів’яла; дерево гранатове та й пальма, і яблуня – всі дерева у полі повсихали. Ба й радість, соромом побита, зникла з-посеред синів людських» (Йоіл 1,12). У Пісні пісень яблуко виступає як порівняння: «Що яблуня між лісовими деревами, то любий мій між синами! У його холодку, що так бажала, я сіла і плід його був солодкий моєму піднебінню» (Пісня пісень 2, 3):

        У мистецтві середньовіччя яблуня і яблуко були символами Христа і його науки. Зображення яблука у пащі гадюки означало занепад первісних людей і первородний гріх. На противагу цьому, яблуко у руці дитяти Ісуса символізувало викуп людства через смерть Сина Божого на Хресті: 

Цікаво, що плід яблуні вважали уособленням земної кулі, а тому разом з короною і жезлом  символом королівської влади. Яблуко, як  і куля, у стародавні часи символізувало вічність, що немає ні початку, ні кінця...
        Сподіваємось, наші цікаві факти стануть ще однією причиною не лише з'їсти яблуко, а й відвідати бібліотеку! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий