пятница, 28 августа 2020 г.

 

Іловайськ. Рана на серці України

28 серпня, в день пам’яті за загиблими Героями в Іловайській трагедії, у приміщенні Єлизаветградківської селищної бібліотеки був проведений історичний екскурс під назвою «Іловайськ.


Рана на серці України». Відвідувачі, які завітали на захід, дізналися про те, що саме цього дня у 2014 р. під Іловайськом сили АТО зазнали найбільших втрат у боях з російськими військами. Тоді українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. Зокрема, за важливий стратегічний об'єкт Донбасу — місто Іловайськ — боротьба тривала з середини серпня. Українським військовим майже вдалося оволодіти містом, але Москва кинула у супротив свої регулярні війська. В результаті близько десятка батальйонів українців потрапили в оточення. 29 серпня бойовики запропонували відкрити для українських військових гуманітарний коридор, по якому вони б могли вийти з «котла». Однак це була пастка… Згідно з даними Генпрокуратури України, тоді загинули 366 українських вояків, 429 отримали поранення, 300 потрапили в полон.

Щоправда, учасники тих подій, які вижили, називають більші цифри загиблих. Тому в останні дні серпня в Україні вшановується пам'ять загиблих учасників бойових дій в Іловайську та Дебальцевому. Після закінчення історичного екскурсу учасники заходу вшанували пам'ять загиблих воїнів-захисників України хвилиною мовчання та запалили свічу пам’яті.   

Слава, честь і вічна пам’ять вам, Герої!

Комментариев нет:

Отправить комментарий